Termovizija iš vidaus: tikslas pasiektas – izoliacijos defektai demaskuoti

Naujai statomame name atlikome sandarumo testą. Nesandarių vietų paieškai naudojome ir termovizorių. Termovizoriaus pagalba puikiai nustatomos nesandarios vietos ir įvertinamas jų reikšmingumas.
Kaip veikia termovizorius?
Visi kūnai, kurių temperatūra yra aukštesnė už absoliutų nulį (t. y. - 273,15ºC), spinduliuoja įvairaus ilgio infraraudonųjų spindulių bangas.Šios šiluminės spinduliuotės intensyvumas matuojamas optiniu prietaisu - termovizoriumi

Termovizorius – fiksuoja infraraudonųjų spindulių intensyvumą, jį performuoja į skaitmeninius signalus ir lygina jį su temperatūrų etalonu. Rezultatas matomas prietaiso ekrane.



Termovizija – fizinių kūnų skleidžiamų infraraudonųjų spindulių fiksavimas per atstumą.
Termovizijos tikslas ir atlikimo būdai:
  • termovizija iš vidaus, siekiant nustatyti šaltas pastato vietas („šilumos tiltelius“) ir galimas rasos taško zonas, kondensato pažeidžiamas ar jau pažeistas vietas;
  • termovizija iš išorės, siekiant nustatyti šiluminės izoliacijos trūkumus, kiekybiškai įvertinami atskirų zonų šilumos nuostoliai, nustatomi statybos defektai.
Užsakovo name jau buvo įrengta šilumos izoliacija ir atlikta dalinė sienų apdaila, todėl šilumos laidumo defektų plika akimi nesimato ir ranka neapčiuopsi. Termovizoriaus pagalba nustatome po apdaila paslėptus statybos defektus. Nors akivaizdžiai jų nesimato, termovizorius tose vietose parodė žemesnę paviršiaus temperatūrą.


Termonuotraukoje spalvos atvaizduoja šiluminės spinduliuotės intensyvumą: kuo aukštesnė temperatūra, tuo šviesesnė spalva ir atvirkščiai. Pateiktose nuotraukose, matuojant iš vidaus – probleminės tempratūros yra žemesnės už aplinkos temperatūras. Todėl vos žvilgtelėjus į prietaiso ekraną, galima įvertinti atitvarų izoliacijos būklę ir statybininkų darbą. Užsakovui esamas namo nesandarumas tapo akivaizdus – lubų ir sienos sandūroje fiksuojamas aiškus defektas.

Kita šio namo termovizinė nuotrauka, kurioje išryškinamos silpniausios, daugiausiai šilumą praleidžiančios namo vietos. Reikia pastebėti, kad šiose probleminėse vietose temperatūros pažemėjimas nevienodas. Sienų ir grindų sandūroje, elektros instaliacijos pravedimo vietoje fiksuojami didžiausia oro skverbtis. Svarbu tai, kad tokiose vietose temperatūra nebūtų žemesnė už rasos taško temperatūrą. Kitaip atsiranda kondensato susidarymo rizika, kas sukuria palankią terpę pelėsiui ir kitiems žalingiems procesams.



Šioje temovizinėje nuotraukoje taip pat fiksuojami daugybiniai nesandarumai esantys už gipso plokštės. Galima teigti, kad priežastis gali būti ne viena, t.y.: nekokybiškas statybininkų darbas, projektuotojų netinkami sprendimai - kaip išlaikyti oro barjero vientisumą.
Turėdami nemažą darbinę patirtį, teigiame, kad verta atlikti nesandarių vietų paiešką - kai namas jau apšiltintas, prieš galutinius apdailos darbus. Būtent šiame etape esami izoliacijos defektai ištaisomas mažiausiomis sąnaudomis.  

Patartina termovizinį tyrimą atlikti kartu su sandarumo testu.  Abu patikrinimai vienas kitą papildo ir leidžia optimaliai įvertinti atliktų darbų kokybę, kiekybiškai įvertinami atskirų zonų šilumos nuostolius, surasti izoliacijos defektus ir pašalinti jų priežastis. Taip jūs sutaupysite šilumos energiją, sumažinsite šildymo sąnaudas, o atliktos investicijos duos laukiamą grąžą. Sandarus namas užtikrina minimalius šilumos nuostolius ir gerą mikroklimatą.

Daugiau informacijos galite rasti mūsų internetiniame puslapyje - https://www.termas.lt arba skambinkite telefonu 862350820